Metoden er «the missing link» innen restitusjon og forebygging av skader. Den er ny, klinisk beprøvd, banebrytende og genial enkel.
Nytt konsept som øker restitusjonen under natten betydelig
Du tenker kanskje at det ikke fins så mye nytt om dette problemet!
Dette konseptet kombinerer to faktorer som hver for seg ikke er noe bedre en det som finnes innen «best praksis» (forskningen) på området. Til sammen normaliserer tonusen ved en inhibitionsteknikk like før du legger deg slik at muskulaturen har et normalt utgangspunkt for restitusjon under natten. Du skal også bruke konseptet under dagen når du hviler eller setter dig ned, slik at restitusjonen blir normalisert så ofte som mulig de første dagene.
Min kliniske erfaring er at des hardere og des mere smerter du har i muskulaturen des dårligere er utganspunktet for restitusjon.
Konseptet er utviklet for pasienter med ulike kramper om natten og smerter i nedre del av bena. Når konseptet kan ta bort kramper allerede første natten, da sier det noe om at restitusjonsgraden er betydelig også uten kramper. Når restitusjonsgraden er så betydelig brukes det på vår klinikk på alle pasienter med smerter i nedre extremitet så som MTSS (Medialt Tibialt Stress Syndrom), achilles dystonier samt kramper i legg og fot (også rygg, hamstrings kramper samt økt sirkulation under gipsen og orteser).
Metoden er banebrytende kort og enkel, effektiv og funker for alle.
Metoden brukes f.eks før den exentriske treningen av leggmuskulaturen. Det å kunne gjøre treningen uten eller ved betydelig mindre smerter reduserer tiden uten konkurranse og trening. Du vil ha større utslag i den exentriske treningen og betydelig mindre smerter i rehabiliterigsperioden.
Etter rehabiliteringen skal metoden brukes forebyggende innen idrett. Metoden brukes som egentest og egenbehandling ved det minste tegn til spenning/smerte ved tøying av leggmuskulaturen eller fot. Det at utøveren kan behandle seg selv og styre når utøveren behøver mere hjelp fra helsepersonell er en stor fordel.
Metoden bør brukes før og etter makstrening og konkurranser for å optimalisere restitusjonen under natten i ca 1 dag før konkurranse og i 3-4 dager etter maks belastning eller konkurranse for optimal restitusjon. Mange av mine pasienter bruker den også daglig eller flere ganger i uken og er blitt “avhengig” av den for å kunne sove bra. Behandlingsmålet er å redusere risikoen for skader, at utøveren skal kunne yte maksimalt og få til en optimal restitusjon av muskulaturen før neste trening eller konkurranse.
Å ha treningsbasert smerte under en tid eller kramper er en maks belastning for muskulaturen. Dine muskler er utslitte og behøver å restituere seg i ca 4-5 dager etter maksbelastning for å kunne prestere normalt igjen.
Treningsbasert smerte og dårlig restitusjon over lang tid krever flere tiltak. Les mere om det lenger ned i teksten. Når du har blitt bra igjen behøver du bare å gjøre øvelsen forebyggende.
Tilstanden er ufarlig, men kan forårsake dårlig nattesøvn og redusert livskvalitet. Dårlige prestasjoner i konkurranser og lang rehabilitering.
Det er lite støtte å hente i forskningen og “best praksis” på området for oss fysioterapeuter og leger før nå. Fungerende behandling og forebyggende øvelser tar som regel 4 – 6 mnd og som oftest et år. Det meste av behandling er basert på klinisk erfaring og kan sjelden opereres. Det mangler randomiserte studier av høy kvalitet til å støtte opp om de expert opinions og klinisk erfaring på behandlingsalternativene som finnes i dag. Forskningen viser egentlig kort oppsummert at ingen metode fungerer bedre enn andre, før nå.
Forskningen som finnes på øvelser og trening, tøyning, ortopediske såler NSAIDs, magnesium med mere, laser, trykkbølgebehandling og hvile med mere, kan i beste fall redusere smerten, men gjør svært lite med årsaken og den økte risken for skader/idrettsskader. Sannsynligvis klarer ikke utøveren å yte maksimalt i idrettssammenheng på veldig lang tid. Dette kan være avgjørende for karrieren og prestasjonene.
Betydelig økt skaderisiko for idrettsutøveren er fortsatt stor etter at smertene har avtatt. Utøveren er fortsatt redd for tilbakefall og kan i beste fall yte submaksimalt i idrettssammenheng med en meget stor økt risiko for ledd eller muskelskader i ankel, kne, lår, hofte eller rygg på samme side. Metoden som test gir utøver en egen metode for å vite når utøveren skal kontakte støtteapparatet for hjelp.
Metoden brukes til å:
1. forebygge treningsbasert smerte og normalisere restitusjonen under natta og på dagtid.
2. rehabilitere treningsbasert smerte i nedre ekstremitet eller etter operasjoner og skader. Konseptet som er utviklet gjennom flere år gir en betydelig økning av restitusjonsgraden under natta. Denne enkle metoden kan f.eks ta bort kramper allerede første natta. Dette sier noe om at tonusen og sirkulasjonen i muskulaturen normaliseres raskt og vil øke restitusjonen betydelig i muskulaturen i nedre del av kroppen (de nedre ekstremitetene) i løpet av natta.
FRA FRISKKONSEPT (uten diagnoser) TIL FYSIOTERAPI OG REHABILITERING (med diagnose av helsepersonel)
FYSIOTERAPI, FORSKNING OG REHABILTERING AV TOPPIDRETTSUTØVERE
Metoden brukt i rehabilitering etter skade eller dårlig restitusjon over tid. Det bør være en fysioterapeut som har hovedansvaret for rehabiliteringen etter fysioterapi og/eller legeundersøkelsen.
Typiske diagnoser kan være pasienter med smerter i nedre extremitet så som MTSS (Medialt Tibialt Stress Syndrom (før kalt beinhinnebetennelse), achilles dystonier samt kramper i legg og fot (også rygg, hamstrings kramper samt økt sirkulation under gipsen og orteser).
Behandlingen starter etter en grundig analyse og undersøking av pasienten. (Her er alt av forskning, teorier og testing på hva som kan være årsaken og unormale biomekaniske forhold være nyttig).
Basert på undersøkelsen gjøres følgende:
Pasientutdanning på ny smerteteori (sentral sensibilisering): samt spesifikk informasjon om økt skaderisiko ut i fra undersøkelsen og funn som er gjort og hva vi skal jobbe videre med for å kunne yte maksimalt som idrettsutøver igjen.
Smertelindring: En topp down tilnærming med konseptet mot kramper for å normalisere tonusen i muskulaturen for å øke sirkulasjonen og restitusjonen i muskulaturen i løpet av natten. Dette tar ofte den akutte smerten som kan være over VAS 7 (VAS=en skala for å måle smerte fra 0-10) )og ned til VAS 5-4 etter første behandling og du kan begynne å ta bort NSAIDs. (RICE-prinsippet brukes i den helt akutte fasen.)
Fysioterapi: normalisere bevegelsesmønstret i fot, ankelledd, kne, fibula, hofte, bekken eller rygg. Eksentrisk trening av legg- og fot muskulatur.
Dess lengre utøveren har gått med smerter, dess mere finner fysioterapeuten å normalisere (unormale biomekaniske forhold). Endring av løpeteknikk, antall steg eller hjelpemidler, spesielle type sko for å støtte ulike løpsteknikker etc.
Pasientperspektivet: Når utøveren forstår og erfarer hva som ikke fungerer (dysfunktionelt bevegelsesmønster), bruker rehabiliteringen å gå raskere og blir mere spesifikk. Konseptet kan også brukes ved gipsing etter operationer og orteser om det er indisert.
Idrettspsykologi, KBT ellet annen samtaleteknikk ved behov.
Trenerens oppgave: normalisere og forhindre tap av koordinasjon, stabilitet og styrken idrettsutøveren behøver i sin utøvelse. Om utøveren er operert vil alternative treningsformer være avgjørende for å opprettholde kardiovaskulær kondisjon. Konseptet vil holde skadet muskulatur eller operert skade med optimal sirkulasjon til opptreningen kan begynne. Metoden vil mest sannsynlig forkorte rehabiliteringstiden når strukturene er treningsbare igjen.
Forebygging: Det beste er å forebygge nye skader ved optimal restitusjon av muskulaturen før neste trening eller konkurranse. Hindre tilbakefall ved bruk av konseptet som egentest og egenbehandling ved det minste tegn til tøy-spenning i leggmuskulaturen. Metoden skal brukes før og etter makstrening og konkurranser for å optimalisere restitueringen under natten i ca 1-2 dag før konkurranse og i 3-4 dager etter maks belastning.
Oppsummering: Forskningen på området fot og legg viser i hovedsak at ingen metode fungerer bedre enn andre metoder og smertene i hovedsak går over av seg selv etter en tid.
Mange øvelser som exentrisk trening på leggmuskulaturen gjør ondt og tar opp til et år å bli bra. Idrettsfolk har ikke tid til å vente at det skal gå over av seg selv, med påfølgende betydelig økt risko for skade og dårligere prestasjoner over tid. Det finnes til nå ingen effektiv forebygging og effektiv rehabilitering av aktivitetsbasert smerte og kramper som faktisk virker hver gang og på alle, før nå.
Priser for spesialistkonsultatsjoner ut over kjøp av e-konseptet for idrettsutøvere eller andre, ta bare kontakt så starter vi med en uformell samtale om individuell rehabiliteringskosept og pris.
Vennlig Hilsen Regin Dahl, Spesialist i Allmenn Fysioterapi. © Copyright. all right reserved.
Vennlig Hilsen Regin Dahl Spesialist i Allmenn Fysioterapi. © Copyright. all right reserved.
«…and one simple exercise is ruling them all»